/ Allmänt /

Att tänka på när du anlitar en Golvslipare i Stockholm

Idag tänkte jag ge råd till dig som tänkt att anlita en golvslipare i stockholm. Dessa råd gäller generellt i byggbranschen och är väldigt lätt att missa när man bestämmer hantverkare. 
 
Priset på golvslipning och ytbehandling är generellt det man utgår ifrån när man väljer sin entreprenör.
Mitt råd är att se priset som mindre viktigt och först och främst överväga andra aspekter på entreprenören.
 
Nedan har jag punktat upp vad jag anser vara centralt i val av entreprenör, vi går även igenom dom olika delarna detaljerat längre ner
 
Omdömmen.
Försäkring.
Egna Anställda.
Underentreprenörer. (UE)
Verksamt, F-skatt och bolagsform.
Sveriges byggindusrtier och Golvbranschens riksförbund.
 
Omdömmen
På dom olika plattformarna som Reco, Eniro, Hitta och Google är det enkelt att skriva ett omdömme om golvslipning.
Det är väldigt enkelt även för en administratör att plocka bort dom negativa och även skapa ett fake konto och skriva ett possitivt omdömme på sig självt. Mitt råd är att ta del av det som står på näten men samtidigt begära ut kontakt till befintlig kund samt kanske få ett företag rekomenderat av bekant eller kollega.
 
Försäkring.
Kolla att företaget är försökrat, även om företaget meddelar att de innehar en gällande försäkring så kan det vara inkorrekt så begär ut försäkringsbrevet, läs igenom och se över så dom är försäkrade för de arbeten som skall utföras hos er.
Tänk på att en försäkring täcker olyckor inte slarv eller okunskap. 
 
Egna Anställda
En ny trend som växer fram i branschen är att inte ha egna anställde utan hyra in personal till sina jobb när det behövs. 
Fördelen från entreprenörens sida är många. Oerhört många.
Nackdelarna för beställarna är också många. För det som ser ut som en bra fasad kan vara en kedja av oseriösa bolag som varken innehar f-skatt, försäkringar eller yrkeskunskap och kan komma att kosta beställaren mycket mer än dåligt samvete till att ha anlitat ett bolag med dåligta arbetsvilkor för sina underentreprenörer och dess anställda. Mitt råd är att alltid anlita ett bolag med egna anställda samt anslutna till byggnads.
 
Underentreprenörer
Många bolag jobbar med enbart eller delvis Underentreprenörer. Många UE är väldigt bra på just golvslipning men det finns andra nackdelar med dessa mindre bolag så som f-skatt, försäkringar, personalens vilkor osv.
UEn behövs då den befintliga personalen kan bli sjuka eller andra jobb blir sena men grundprincipen skall alltid vara att använda sin egen persona.
Mitt råd är att undvika ett bolag som enbart jobbar med UEn detta kan ni se på alla bolag och kolla omsättning gemfört med anställda. 700 000kr - 1 000 000kr = 1 anställd brukar vara standard.
 
Verksamt, F-skatt och bolagsform
Kolla upp bolaget så de är friskt, för du vill väll att garantin på ditt jobb ska gälla? 
Att föredra är AB som bolagsform då kan man enkelt få mer insikt i bolaget genom att kolla på tex allabolag.se. Att golvslipningsföretaget har F-skatt och har fina siffrot. Välj alltid ett bolag med mer än 5 bokslut! 
 
Sveriges byggindusrtier och Golvbranschens riksförbund
Är ditt golvföretag ansluta till dessa 2 organisationer ovan så har du kommit en bra bit på vägen. 
Dessa organisationer kvalitetsgranskar golvföretagen så det sköter sig i stort sett.