/ Golvslipning FAQ /

Golvslipning & Lack, frågor & svar

Hur många gånger lackar ni? 3 eller 5?


De finns flera olika metoder föra att utföra en golvlackning, de vanligaste är pensla, rolla och spackla. Av dagens golvslipare så används pensel och spackelspade flitigt medans rollern svagt är på ingång. När frågan kommer om ni lackar 3 eller 5 gånger kan de vara svårt att förklara för kunden dess innebörd.

Här kommer skillnaden på de 2 olika teknikerna.


Spackellackning går väldigt fort, är materia snålt och är inte i behov av mellanslipning. Det man gör är att krypa runt i rummet, fuktar in golvet med grundlacken, drar med träresningsbildningen 4 varv, där efter väntar man in tills lacken är torr för att avsluta med topplack. Lack 5 ggr.


Pensellackning, grundlacken penslas ut 1 gång sedan mellanslipas(Träresning bildas av vattenbaserade golvlacker och måste därför slipas bort med slipnät) golvet och avslutas med 2 lager topplack. 30-60 minuter mellan strykningarna. Lack 3 ggr


Min åsikt; Pensellackning är ett självklart val då de blir ett bättre slutresultat samtidigt som de finns mer lack (skydd) på trägolvet.

  


Hur gör vi med socklarna? (golvlister)


Socklarna kan sitta kvar, i vissa fall kan smyglist monteras då glipa mellan sockel och golv blivit för synlig.



Dammar det mycket?


Dagen slipmaskiner släpper ut damm i liten mängd oftast räcker det med att stänga dörrar för att förebygga dammspridning.



När kan vi möblera? (vattenbaserad lack)


24h då har lacken härdat, piano och tunga möbler rekommenderas till 48h, mattor 2 veckor.

Ekparkett betsad och lackad

#1 / / Pär Toresson:

Hej,
Jag undrar ifall det tar längre tid att slipa ett nylagt plankgolv i furu som slår sig eller blir lite välvt när det torkar, kontra ett gammalt plant golv med lack eller fernissa på?
MVH Pär

Svar: svårt att säga utan en besiktning men troligtvis så bör det ligga runt samma peng som ett fernissat golv
Golvslipning Stockholm