/ Allmänt /

Parkettgolv och Stavparkett

Parkettgolv finns i flertal olika träslag, mönster och stavstorlekar, uppbyggnaden kallas lamellparkett. Tre olika skikt blir ett parkettgolv, de 2 första skikten är oftast i furu kan även förekommer i playwood och slutligen slitskiktet.
Slitskiktet är den översta delen av parkettgolvet, den fina delen av kostruktionen, ek Körsbär lönn, bok, ask, jatoba bamboo, valnöt, merbau, mahogany, björkparkett osv i olika behandlingar som lack, olja, hårdvax eller en svag till stark infärgning. Det kan vara svårt att hitta just de rätta parkettgolvet därför hjälper jag er med 3 av mina personliga favoriter av lamellgolv, klickgolv, parkettgolv. Khärs Tarkett och Berg&berg.
lamellparkett parkettgolv klickgolv
Stavparkett är ett klassiskt redskap när det gäller trägolv. Belägg för stavparkett finns redan från 1500-talet men kan ha förekommit redan under medeltid. Under 1600-talet blev stavparkett mycket mer vanlig och Under 1700-talets växte rutmönstret och fiskbensparketten fram som även håller i sig in på 2000-talet.
Stavparketten har en enorm bredd och variationer och de kan skrivas flera böcker om dess förmåga att utrycka sig på golv, därför tänkte jag fatta mig kort och berätta lite om efterfrågan som finns i sverige. måtten på stavparketten är 204/272/340/408mm lång 68mm bred och 16mm tjock (sen finns det möjlighet till beställning av precis de måttet som beställaren önskar men då brukar priset öka kraftigt) sorteringen av stavparketten är oftas natursorterad (svag till stark ådring vissa mörkare stavar kan förekomma) Rekommenderar Stavparkett från EKEBOpakett. Mönstertyper fiskbensparkett, holländskt, rutmönster, kvarnmönster osv.
fiskbensparkett, stavparkett